Statusul curent
Un număr tot mai mare de oameni, în special cei în vârstă, înfruntă probleme de mobilitate adesea datorită unui accident vascular cerebral sau a altor tipuri de accidente. Pentru a crește calitatea vieții și a reduce dependența de ceilalți, este necesară reabilitarea fizică. Scopul reabilitării este de a permite oamenilor să reînvețe cum să-și folosească membrele și să-și întărească mușchii afectați. Modul tradițional de a efectua reabilitarea este prin a ajuta pacienții să facă mișcări repetitive. Un fizioterapeut monitorizează efortul și progresele și ajustează sarcina și respectiv mișcarea. Totuși, datorită faptului că diferiți pacienți au probleme de mobilitate diferite, mișcările repetitive predefinite nu constituie o soluție optimă de reabilitare pentru toată lumea. Cu alte cuvinte, reabilitarea nu este întotdeauna personalizată.
BETER REHAB
Propunerea noastră se referă la proiectarea unui controler robotic activat biomecanic pentru restaurarea capacității umane (în engleză, Biomecanically Enabled roboTic controllER for REstoring Human ABility sau prescurtat, BETER REHAB). Ideea este de a folosi un braț robotic pentru a îmbunătăți procesul de reabilitare a unui pacient. Brațul robotic va fi atașat pe brațul pacientului și va detecta în primul rând intenția de mișcare a acestuia. Pe baza acestei intenții, va calcula o traiectorie a mișcării și va aplica forța corespunzătoare pe această traiectorie. În acest fel, pacientul va fi liber să efectueze orice tip de mișcare, nu doar pe cele predefinite, și să primească asistența corespunzătoare din brațul robotic.
Pentru a putea face acest lucru, controlerul robotic trebuie să fie conștient de biomecanica brațului. Prin urmare, un model musculoscheletal al brațului superior va fi inclus în bucla de feedback a controlerului robotului. Pentru o mai bună estimare și înțelegere a intenției de mișcare a pacientului, vom măsura simultan activarea musculară a brațului superior și poziția curentă a segmentelor brațelor. În cele din urmă, ideea este de a aplica tehnici de învățare forțată care să permită calibrarea sistemului pentru fiecare pacient individual.
Concluzii
Mă bucur foarte mult că încep să lucrez la acest proiect. Se pare că o mulțime de lucruri trebuie realizate în termen de doi ani, dar cel puțin voi avea oameni foarte buni care să mă susțină cu acestea. Lucian Bușoniu va fi supraveghetorul acestui proiect și își va aduce experiența în domeniul controlului și al învățării. Levente Tamas, chiar dacă nu este oficial atașat proiectului, a contribuit deja cu aspectele viziunii proiectului. Și, bineînțeles, vom primi multe feedback valoros de la partenerii noștri industriali. Polaris, o clinică de reabilitare în Cluj, nu numai că va oferi feedback clinic, dar și că ne va ajuta să recrutăm pacienți pentru procese. Și în sfârșit MIRA Rehab își va aduce expertiza în reabilitarea prin jocuri și modalități posibile de integrare a platformei noastre cu a lor.